Yin Yoga är ett komplement till de mer dynamiska yogastilarna och ursprungligen “kinesisk” yoga en del av Qigong. Yin Yogan baseras på att hålla ett fåtal olika positioner passivt under en längre tid. På så sätt stretchas bindväven runt ben, leder och organ vilket gör att såväl rörlighet som smidighet ökar, samtidigt som kroppens energikanaler påverkas positivt.

Då vi håller positionerna längre än vad vi är vana vid, finns mer tid för reflektion, eftertanke och närvaroträning. Att praktisera Yin Yoga är att aktivt vända uppmärksamheten inåt och tillåta det som är att få vara. Yin Yogan riktar sig generellt sett till området vid höfterna, bäckenet och den nedre delen av ryggen och består av ett tjugotal sittande och liggande ställningar. Det passar alla som är nyfikna på att utforska sin kropp och sitt sinne med närvaro och medvetenhet.

Boka Yin Yoga drop-in klass

I Yin Yoga med Gong gör vi Yin Yoga till Gongens helande vibrationer. Gong, på svenska även kallad gonggong, är ett kinesiskt slaginstrument som består av en rund metallskiva som hängts upp i en ställning. Yin yoga bygger på Tao yogans väl beprövade kinesiska övningar. Det är en lugn och meditativ yogaform där fokus ligger på att öka din smidighet och tänja ut kroppen. Varje position hålls i upp till tre minuter med musklerna avslappnade för att komma åt bindväv, leder och ligament.

Om Gongens helande kraft
Gong är ett av de äldsta instrumenten för healing och har använts i tusentals år i meditation, ceremoni och ritualer. Idag används gongen i yoga och meditation, ljudterapi och i palliativ bård och cancerbehandling för att främja hälsa och välbefinnande.

Ljud är vibrationer, som uppfattas inte bara av öron utan av varje cell i vår kropp.
Enligt gongmästaren, Don Conreaux; “hemligheten med gong är dess enorma potential för läkning och föryngring. Eftersom gongen täcker hela spektrat av ljud, vibrerar det både celler, ben och organ, vissa mer än andra, beroende på vibrationens höjd. Du känner ett inflöde av energi i kroppen och kan höra det”.

Ljuden från gongen reser från det yttre örat genom hela kroppen via vagusnerven – det påverkar hjärnvågen, andningsfrekvens och hjärtfrekvens. Ljud och vibrationer underlättar en djup känsla av frid, frigör spänningar och blockerad energi och balanserar våra energicentra i kroppen. De arbetar på en cellulär nivå som når både fysiska, emotionella och andliga plan.

Ljuden från gongen kan också bidra till att minska stress i vårt system. För många människor har stress blivit ett sätt att leva. När vi är stressade, frigör våra kroppar hormoner som kortisol och adrenalin som gör att hjärtat och vår andning blir snabbare och grundare. Dessa hormoner är nödvändiga, men om vi inte kommer ur tillståndet av stress oroas kroppen och vår förmåga att läka och bekämpa sjukdomar minskar. Den lugnande effekten av att bada i en ocean av ljud skapar en djup avslappning och bidrar också till att minska stress.

Boka Yin Yoga drop-in klass

Leave a reply