Hos oss kan du antingen komma på drop-in eller gå kurs.

Till våra drop-in klasser kommer du med klippkort eller periodkort och du anmäler dig till klasserna via drop-in schemat på startsidan eller här under fliken Drop-In. Du kan också anmäla dig till klasserna genom att ladda ner och använda vår app: rajayogalund.

Våra kurser anmäler du dig till under fliken Kurser i menyn ovan.

På skolan finner du ett brett spektrum av yogaformer, allt ifrån de mer fysiska dynamiska yogaformerna som skapar hetta i kroppen och bygger upp muskulatur och öppnar upp kroppen till de mer återhämtande yogaformerna som fyller på din kärna och bygger upp dig inifrån.

Här nedan kan du läsa om de olika yogaformerna för att än mer få en känsla för vad som passar dig. Vi har också olika klasser i meditation och andra tekniker för kroppsmedvetande och flöde. Klasserna står i bokstavsordning.

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga är en mycket utbredd, modern, fysisk och dynamisk form av Hatha Yoga som utvecklades av Sri Krishna Pattabhi Jois och som består utav fysiska yogaställningar (asanas) som utförs i en viss sekvens och serie och av andningsövningar (pranayamas). När du gör Ashtanga Yoga skapar du värme i kroppen, yogan har då också en utrensande effekt och du skapar en smidighet, öppenhet och lätthet i kroppen efterhand, samtidigt som ditt sinne stillas och klarnar.

Detta är en yogaform som passar dig som vill göra fysisk och dynamisk yoga och som vill utforska din kroppsmedvetenhet. När du går en kurs i Ashtanga Yoga här på Raja Yoga Lund så lär du dig Ashtanga Yoga från grunden och går en intensiv kurs som går två gånger i veckan för att du snabbt ska finna en kontinuitet och utveckling i yogan. Kursen startar med en inledning bestående av yogans filosofi och grunderna. Därefter byggs serien upp utifrån solhälsningar och stående asanas (fysiska positioner) efterhand. Inga förkunskaper krävs utan också du som är helt ny till yogan kan vara med. Kursen passar även dig som praktiserat yoga tidigare och vill ha ett lite lugnare tempo.

 

Anpassad Yoga – Sittande och Stående

Våra klasser i Anpassad Yoga – Sittande och Stående är till för dig som har en funktionsnedsättning efter olycka, amputation, ryggmärgsskada, ms, artrit, cp, muskeldystrofi, stroke etc. Du vill träna och komma i kontakt med din kropp på det balanserade sätt som erbjuds i yoga.  Vi har två nivåer på vår klass för att kunna anpassa och avancera så att även du med mycket svår funktionsnedsättning eller svårigheter med balansen ska känna dig varmt välkommen att delta – du kan vara gångare eller sitta i rullstol eller stol, yogan anpassas efter dina behov. Vi kommer att ta positioner som både är sittande och liggande. Enda förutsättningen är att du kan följa enkla instruktioner.

Även du som tycker att vanliga yogaklasser håller ett för högt tempo är välkommen. Vi kommer att ta positioner som både är sittande och liggande. Anpassad yoga utförs sittande på stol eller i rullstol, eller liggande/sittande på golvet, och för de som kan utförs även vissa positioner stående. För de deltagare som kan ta sig ner på golvet (vi eller din assistent hjälper dig om du vill) har vi 5 cm tjocka yogamattor som förhindrar tryckskador under passet. Assistenter eller ledsagare (som en anhörig eller god vän) är välkommen utan kostnad.

Anpassad yoga ger dig möjlighet att öppna upp och stärka din kropp och ditt sinne. På de här klasserna kommer du också att kunna uppleva positionerna i sin helhet även om du inte kan utföra alla positionerna hela vägen fysiskt. Klasserna erbjuder dig att utforska dina egna gränser i en trygg miljö.

Grupperna är små, maximalt 10 stycken deltagare.
Det finns hiss upp till salarna och skolan har också en handikappanpassad toalett. För dig som sitter i stol är det tyvärr inte möjligt att ta dig till omklädningsrummen på grund av en pelare i gången.

Varmt välkommen till en Yoga för alla!

 

Familjeyoga

I familjeyoga tränar de minsta barnen tillsammans med sina föräldrar. Det är ett härligt sätt att vara tillsammas med sitt barn, där man på ett roligt sätt försöker slappna av medan man gör rörelser med sitt barn utan att ha några krav på sig själv eller på sitt barn.
Yoga är en träning i balans, närvaro, acceptans och smidighet utan inslag av prestation eller tävling. Det är ett glädjefyllt möte för kropp och själ som stärker vuxna och barn att möta en stressande vardag utan att förlora sig i krav, tider och informationsöverflöd. Barnet/Barnen bör vara mellan 6 – 9 år, men väldigt sugna 5-åringar går också bra.

 

Gravidyoga

I våra klasser i Gravidyoga skapar du rum för dig själv under graviditeten och lär dig att vara närvarande och uppmärksam på förändringar i kroppen och på den växande bebisen inom dig. Du får ökad energi och blir mindre trött och känslig för de förändringar som en gravid kvinna går igenom. Du blir också mer fysiskt och mentalt förberedd inför förlossningen. Du stärker kroppen men även sinnet och lär dig tekniker för att slappna av.

Den fysiska träningen innebär justeringar och en anpassning av yogaställningar som passar till den gravida kvinnan och där också bäckenbottenträning med knipövningar för att förebygga problem som inkontinens, hemorrojder och bråck ingår som en viktig del.
Vi arbetar med andetaget eftersom andningen är så essentiell i värkarbetet och pratar också kring förlossningen och hur vi kan hantera förlossningen med yogans hjälp.

Vi arbetar också med djupavslappning. I dagens samhälle med mycket stress och yttre stimuli kan det vara svårt att vara gravid och lyssna inåt, med hjälp av en ledd djupavslappning kan det bli möjligt för den gravida kvinnan att slappna av och lyssna på sin kropps signaler. Yoga hjälper att lindra besvär som kan uppkomma under graviditeten såsom foglossning, ryggvärk, falsk ischias, åderbråck eller sömnproblem.

Det är väldigt individuellt när det är lämpligt att börja med gravidyoga. Det är dock lämpligt att vänta med all form av yoga tills dess att du har passerat vecka 12 i din graviditet.

 

Hatha Yoga

Att utöva Hatha Yoga handlar om att söka förening mellan den maskulina och feminina energin som finns hos oss alla. Stavelsen ha betyder solen (manlig energi, yang och värme) och tha månen (kvinnlig energi, ying och kyla). I Hatha Yogan arbetar man med att förena dessa båda energier. Hatha yoga är en av de mest kända formerna av yoga i Europa, där vi övar oss i att skapa en balans mellan olika energisystem för att uppnå fysisk och psykisk hälsa och utveckling. Genom övningarna ger vi möjlighet för prana, livsenergin, att flöda. Hatha Yoga är en fysisk mjukare yogaform där ställningarna ofta är mer statiska och skapar en uthållighet i djupet av ditt system.

Hatha Yoga är en bra yogaform att börja med om du är helt ny i yogans värld och vill få en grundläggande och lite mjukare introduktion. I en kurs i Hatha Yoga kan du förvänta dig att få träna på kroppsställningar (asana) och andningskontroll (pranayama) med inslag av visualisering, mantrasång och meditation. Kursen ger dig en inblick i alla delar av yogan samtidigt som du får möjlighet att observera vad som händer med kroppen och sinnet, tankar och känslor.

 

Kundalini Yoga

Välkommen till en härlig klass i Kundalini Yoga. Vi jobbar med vår energi och balans i kombination med styrka och smidighet. Under kursen får du prova på olika kriyor – yogapass och meditationer. Kundalini Yoga är en dynamisk yogaform. Vi kombinerar olika kroppsställningar med andningstekniker och avslutar med avslappning och meditation. Du vägleds genom yogapasset och behöver inte ha förkunskaper. Här handlar det inte om att sitta eller stå länge i krångliga statiska ställningar eller om att vända sig bort från världen och vardagen. Tvärtom vill kundaliniyogan lära oss att se och ta vara på alla våra gåvor och möjligheter, små som stora. Du får träna upp din förmåga att fokusera och hålla koncentrationen. En mental träning som hjälper dig att se dina verkliga behov och sträva mot dina mål. Och du får lära dig att andas som du gjorde när du var barn och hade massor av energi!

 

Meditation enligt Kundaliniyogatraditionen

Välkommen att prova på en klass i meditation enligt Kundalini Yogatraditionen. Vi kommer att förbereda oss med en kort yogakriya så att det känns lugnt i kroppen inför en längre meditation. Du kommer att guidas genom olika typer av meditationer. Kundalinimeditationer erbjuder en mängd olika tekniker och du får prova på att meditera med musik, mantran, handställningar, ögonpositioner, rörelser och i tystnad. Vi använder hela tiden vårt andetag medvetet. Följ med på en spännande navigering med ditt sinne i fokus, en resa in i dig själv.

Enligt yogisk filosofi är meditation en reningsprocess som innebär att vi rensar ut gamla tankar och känslor från det undermedvetna. Genom att meditera kan du skapa en ny medvetenhet om dina känslor och tankar. En klarhet som kan öka din självkännedom så att du upplever ett inre lugn för att hantera dina tankar. Koncentrationsförmågan förstärks och du kan skapa en rutin att slappna av. Kort och gott – främja en god hälsa.

 

Mamma-Baby Yoga

Mamma-Baby Yoga lämpar sig för dig som har hunnit att läka efter förlossningen och rekommenderas från och med vecka 6 – 8 efter förlossningen och framåt (om inte annat rekommenderats av din barnmorska). Vill du träffa andra mammor och börja komma igång med träningen och dessutom kunna ha din lilla bebis med? Då passar den här formen utmärkt för dig!

Vi fokuserar på bäckenbotten- och bukmuskelträning för att avlasta och stärka ryggen. Klassen delas upp i 20 min uppvärmning, 20 min styrketräning och 20 min avslutande asanas och avslappning. Bebisen är med i vissa asanas (kroppsställningar) eller ligger framför/intill på en mjuk filt. Bebisen ska vara mellan 10 veckor upp till den börjar ställa sig upp och vilja gå.

Varmt välkomna alla mammor och bebisar!

 

MediYoga®

Mediyoga är en yogaform för dig som har besvär av olika slag, t.ex. ryggproblem, hjärt-kärlsjukdomar, sömnsvårigheter, depression, stress/utbrändhets-problematik m.m. Men även för dig som vill ha yogan som ett mjukt sätt för att komma i balans eller för att hålla dig i balans till kropp och själ. MediYogan är en terapeutisk form av Kundalini Yoga utvecklad av Göran Boll på IMY, Institutet för Medicinsk Yoga. Den är mjuk, inkännande och samtidigt kraftfull – den främjar kroppens självläkande förmåga. Fysiska övningar kombineras med andnings- och koncentrationstekniker, vila/avslappning och djupverkande meditationer. Tillsammans utgör dessa delar en integrerad helhet som ger terapeutiska effekter och verkar för en djup energimässig balans på alla plan. Övningarna utförs långsamt och inkännande, helt och hållet efter din egen förmåga.

Alla kan utöva denna yogaform, även du som har fysiska begränsningar eftersom mediyogan kan göras på stol likaväl som på yogamattan. Bara det att röra kroppen lite i den riktning som övningen föreslår, är ibland nog.

Varje kurstillfälle innehåller andning, fysiska övningar, vila samt meditation.
Fysiska övningar och ställningar kombineras med djupverkande meditation för att så som en integrerad helhet skapa specifika terapeutiska effekter och utifrån yogans grundläggande intention verka för en djup, direkt och energimässig balans på alla plan. Alla övningar görs alltid utifrån individens egen förmåga och kapacitet.

 

Restorative Yoga

Restorative Yoga är yoga i stillhet, där fokus ligger på återhämtning för både kropp och sinne. Under ett pass bäddar vi mjukt med kuddar och filtar och stannar sedan i ett fåtal asanas (positioner) i 10-20 minuter i taget. Syftet är att låta kroppen slappna av på djupet och aktivera det parasympatiska nervsystemet.

I detta tillstånd reagerar kroppen med en förhöjd ”relaxation response” vilket är kroppens naturliga läge för återhämtning. Att befinna sig i detta tillstånd med jämna mellanrum har visat sig på lång sikt ha många goda effekter för både den mentala och fysiska hälsan.

Dessa klasser riktar sig till dig som är i behov av återhämtning på grund av stress/utbrändhet, depression, sömnsvårigheter och/eller ångestproblematik samt till dig som bara längtar efter en stunds vila i stillhet.

 

The Daily Energy Routine

The Daily Energy Routine är en klass för dig som vill lära känna dina unika energiflöden och som längtar efter att komma i djupare kontakt med det som vi på vårt allra djupaste plan består utav – energi! Det är också en kurs för dig som vill få verktyg att hjälpa din kropp till självläkning, vitalitet och balans.

The Daily Energy Routine består av enkla fysiska övningar som arbetar med att återställa det organiska flödet i våra mest grundläggande energiflöden i kroppen. Övningarna återställer inte bara dessa flöden, utan påverkar också energin i dem att flöda och de olika energisystemen i kroppen att organiseras och kommunicera med varandra. När energiflödena i kroppen rör sig utan att blockeras eller på något annat sätt hämmas eller påverkas i sitt flöde, så upprätthåller de och stöder balans, läkning och välmående i vårt system. Görs dessa energiövningar varje dag kan de på ett djupt sätt skifta de mönster som dina energiflöden rör sig i och detta kan innebära stora förändringar för hur du mår och hur du känner dig i din vardag.

 

Tween Yoga

Vår klass i Tween Yoga är en klass för dig som är ung yogi i åldern 10 – 12 år. Tween Yoga låter den yngre tonåringen känna sig själva bättre, ges möjlighet att utforska sin kropp och lär sig att slappna av i sinnet. Kursen tränar balans, närvaro, acceptans och smidighet med mjuka övergångar. Det är ett glädjefyllt möte för kropp och själ som stärker unga i att kunna möta en stressfylld vardag!

Varmt välkommen unga yogi och yogini!

 

Vinyasa Yoga

Vinyasa Yoga är en fysisk yogaform som är lämpad för dig som söker rörelse och dynamik i ditt yogautövande. Det är en yogaform som skapar värme, smidighet och styrka. I en Vinyasa Yoga klass länkas olika ställningar (asanas) ihop på ett genomtänkt sätt och rörelserna synkroniseras med andningen för att stilla sinnet, skapa närvaro och fördjupa positionerna. Solhälsningar ingår oftast och är en del av uppvärmningen. Klassen genomförs med olika teman var gång. Det är ett roligt, stärkande, uppbyggande och variationsrikt sätt att utöva yoga.En klass i Vinyasa Yoga passar dig som vill utöva yoga på ett lekfullt och dynamiskt sätt med lite snabbare tempo och lite mer fysisk utmaning.

 

Yin Yoga and Meditation

Yin Yoga and Meditation is a class were you explore the aspect of Yin even deeper. Yin Yoga is a meditative practice of seated and long-held poses that target connective tissues for better circulation and flexibility in the body. Yin yoga is a perfect complement to a dynamic yoga practice. This Yin Yoga class is based on the principles of ISHTA Yin Yoga. The importance of ISHTA Yin Yoga is that the practice resonates with the individual’s uniqueness; anatomical, physical, mental, emotional and spiritual aspects. The class begin with kriya and preparatory gentle asanas help to withdraw senses inward. A few alternative poses for each posture will be given so that you find a connection to the targeted area on your boundaries. The usage of props helps you to find a healthy alignment physically and energetically. The class ends with a short meditation. By staying still for a while in poses you may experience physical, mental and emotional discomfort but release of tensions gradually occur in the body and mind. The class leaves you feeling harmony and rejuvenated. The class is held in English.

 

Yin Yoga med Gong

Yin yoga bygger på Tao yogans väl beprövade kinesiska övningar. Det är en lugn och meditativ yogaform där fokus ligger på att öka din smidighet och tänja ut kroppen. Varje position hålls i upp till tre minuter med musklerna avslappnade för att komma åt bindväv, leder och ligament.

I den här klassen gör vi detta till Gongens helande vibrationer. Gong, på svenska även kallad gonggong, är ett kinesiskt slaginstrument som består av en rund metallskiva som hängts upp i en ställning.Gong är ett av de äldsta instrumenten för healing och har använts i tusentals år i meditation, ceremoni och ritualer.

Idag används gongen i yoga och meditation, ljudterapi och i palliativ vård och cancerbehandling för att främja hälsa och välbefinnande.

 

Yin Yoga Tao och Tantra

Den här formen av Yin Yoga har sitt ursprung i Kina och är en meditativ och lugn yogaform, som ökar kroppens flexibilitet och balanserar sinnet. Den taoistiska Yin Yogan innehåller både Lesser Yin, som är mjuka, flödande rörelser som påminner om Qi Gong, och Greater Yin då positionerna hålls lite längre, upp till två–tre minuter.
I den här klassen möter den taoistiska Yin Yogan även en Yin Yoga med starka influenser från den meditativa, tantriska yogaserien Tri Dosha Balancing Asana, där en avslappnad kropp och ett avslappnat sinne är vägen till inre styrka och balans.

 

Yin och Yang Yoga

Yang och Yin Yoga är ingen ny yogametod utan handlar om sättet yogans asanas/ställningar/rörelser, utförs på.
Under klassens första del är det ett dynamiskt flöde. Yang Yogan bygger styrka, ökar rörlighet och smidighet, övar balans och kroppskontroll med en medveten andning och fokusering av sinnet som röd tråd. Under den senare delen stillar vi oss i olika sittande eller liggande asanas/ stretchpositioner. Genom att balansera yang – aktivitet och yin- vila, såväl på yogamattan som i livet ökar vårt välbefinnande på alla plan.

Yin Yoga består av positioner utförda i stillhet och medveten närvaro. Varje position hålls i ca 3-5 minuter vilket ger oss tid att lugna sinnet och fokusera på andningen.

I yin yogan vill vi komma åt kroppens fascia, bindväv, istället för musklerna. Detta uppnås genom att inte gå så djupt i “stretchen” och att hålla positionen en längre stund. Stort fokus ligger på området runt höfter och ländrygg. Dessa är särskilt rika på bindväv och lagrar enligt yogafilosofin mycket fysiska såväl som emotionella spänningar.

Inom yin yoga använder man förutom sin yogamatta, redskap som bolster, bälten, block och filtar.

Asanas är den del inom yogan som är mest känd i västvärlden. Själva ordet asana kommer från sanskrit ordet ”Aas”, vilket betyder existens. I praktiken är det kroppsställningar som utförs långsamt och där man håller samma position en stund. Den klassiska indiska texten Hatha Yoga Pradipika skriver att asana åstadkommer såväl fysisk som psykisk stabilitet, hälsa och känsla av lätthet i kroppen.

Detta är en “one level class” vilket betyder att du kan vara såväl ny som erfaren inom yogans utövande.

 

Yoga Nidra Destress and Restore

Yoga Nidra eller yogisk sömn är en teknik som lär oss “konsten att slappna av”. Det är ett dynamiskt “vaken” tillstånd med total relaxation. Om vi är fokuserade vid högt medvetande utan att sova eller fokusera på yttre stimuli, så blir det en väldigt kraftfull process som sätts igång i hjärnan. Transformation i hjärnan är positiv för att utveckla bättre minne, blir mer kreativ mm. Yoga Nidra utvecklades av Swami Sivananda och har tantriskt ursprung. Yoga Nidra utförs genom “rotation av sinnet” och visualiseringstekniker som ger ökad medvetenhet i kroppen och i sinnet.